Lactrase

Lactrase

Lactrase – låter dig njuta av mer

Om du tar Lactrase innan måltiden behöver du inte avstå från något som innehåller mjölkprodukter! I Lactrase finns nämligen det naturliga enzymet laktas, som du behöver för att kunna bryta ner mjölksocker utan att få obehag. Du köper Lactrase receptfritt på apoteket.

Dosering

Lactrase finns att köpa som kapslar eller tabletter. 1-2 kapslar sväljer du tillsammans med vatten i samband med laktoshaltig föda eller så kan du öppna kapseln och strö pulvret över filmjölken, glassen eller vad det nu är du skall äta. Detta brukar vara bra när det gäller barn. Du kan också välja tablett, som heter Lactrase GO.  Tabletten går att tugga, suga eller svälja.

Vad är laktosintolerans?

Mjölksocker (laktos) finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter. Det är mjölksockret som ger mjölken sötma och energi till kroppen. Men för att du ska kunna tillgodogöra dig mjölksocker måste enzymet laktas bryta ner mjölksockret till enklare beståndsdelar. Hos en del av oss producerar inte kroppen tillräckligt med laktasenzym. Då kan inte mjölksockret brytas ner och man får symptom som magkramp, diarré och gaser. Detta kallas laktosintolerans.

Är laktosintolerans farligt?

För de allra flesta människor är svaret nej. Laktosintolerans är fullt normalt och betraktas mer som ett obehag än som någon direkt hälsorisk. Man får lära sig att leva med laktosintolerans och det brukar gå bra genom att undvika eller minska på mat innehållande mjölkprodukter. Men för de människor som har svårare laktosintolerans är de problem som uppstår mer än bara ett mindre obehag.

Följs inte en riktig diet kan t.ex. svåra diarréer torka ut kroppens celler. En strikt laktosfri diet kan, å andra sidan, leda till brist på kalcium – något som bl.a. vårt skelett behöver.

Att vara laktosintolerant kan få som konsekvens att man upplever det problematiskt med t.ex. restaurangbesök, middagsbjudningar, skolmat m.m.

Symptom på laktosintolerans

Svårighetsgraden på symptom såsom gaser, diarré, magkramp och illamående beror på hur laktosintolerant du är. Har du en enklare form av laktosintolerans får du kanske bara lättare besvär med gaser och magkramp efter ett glas mjölk. Är din laktosintolerans svårare kan besvären bli allvarligare.

De besvär du får kan komma redan en halvtimme efter att du ätit mat innehållande mjölksocker (laktos). Men besvären kan också dröja upp till mer än 8 timmar efter måltiden. Variationen beror på hur mycket du ätit, vilken typ av mat du ätit och din egen matsmältningsprocess.

Eftersom andra, betydligt allvarligare tillstånd kan uppvisa samma typ av symptom, ska du alltid kontakta din läkare för att få orsaken fastställd.

Nyheter