Behandling av IBS

Irritabel tarm är en helt ofarlig sjukdom men kan vara långvarigt, besvärligt och avsevärt försämra livskvaliteten. I brist på botande behandling är syftet med behandlingen att minska IBS-symtomen. Alternativa egenvårdsmetoder är kost, motion och livsstilsbehandling samt läkemedelsbehandling.

Ändrade kostvanor

Måltiderna förvärrar symtomen hos över hälften av de som lider av IBS. Regelbundna måltider, mindre portioner samt undvikande av fett, olösliga fibrer, starka kryddor och koffein lindrar symtomen. Glutenfri kost kan också lindra IBS-symtomen hos en del. Vid IBS med förstoppning rekommenderas användning av lösliga fibrer, till exempel psyllium.

För personer som lider av uppsvälld mage och smärtor rekommenderas en testperiod på 4–6 veckor med kost där FODMAP-kolhydrater undviks. Så kallade FODMAP-kolhydrater fermenteras i tjocktarmen och orsakar uppsvälldhet och smärta. FODMAP-kolhydrater finns i:

  • spannmålsprodukter: råg, vete och korn
  • frukt och grönsaker: äpple, päron, plommon, aprikos, körsbär, vattenmelon, kål, lök, sparris, kronärtskocka
  • svamp
  • baljväxter: ärtor, bönor
  • sötningsmedel: xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol
  • prebiotika (inulin, fruktooligosackarider [FOS]), t.ex. magvänlig yoghurt och hälsodrycker med fibrer (FOS eller inulin)
  • honung

Diplomag® IBS-produkter är fria från FODMAP-kolhydrater.

Vid behandling av svår IBS rekommenderas konsultation av läkare och/eller dietist.

Livsstilens betydelse

Stress och en hektisk livsstil förvärrar symtomen hos många och därför är det bra att undvika för mycket stress, hålla en bra balans mellan arbete och fritid samt satsa på tillräckligt med sömn och vila. Regelbundna måltider och livsstil skapar en bra grund för kontroll av symtomen.

Om symtomen hämmar vardagslivet används läkemedelsbehandling. Val av läkemedel utgår från IBS-undertypen och det dominerande symtomet. Diplomag® IBS erbjuder ett alternativ för behandling av både diarré och förstoppning.

Nyheter