Äldre och diabetiker

Var uppmärksam med B12 om du är diabetiker eller äldre

  • Undersökningar visar att äldre utgör den största riskgruppen för otillräckligt intag av B12. Bland diabetikerna ska framför allt de som använder metformin vara måna om att få i sig tillräckligt med B12.
  • Ca 12 procent av alla svenskar över 65 år har brist på vitamin B12, men de flesta av dem vet inte om det. De äldre utgör den största riskgruppen för B12-brist. Ett lågt intag av B12 beror i allmänhet på att vitaminet absorberas dåligt i kroppen och på en ensidig kost.

Brist på magsyra och antacider

  • B12 kan upptas dåligt hos personer som lider av så kallad atrofisk gastrit, dvs. brist på magsyra, och personer som använder antacider som hämmar utsöndringen av saltsyra eller andra mediciner som påverkar upptaget av B12. Atrofisk gastrit är en inflammation i magsäckens slemhinna som gör att den förtvinar. Den orsakas av helikobakterien eller utvecklas som en följd av perniciös anemi. Om blodproven visar att en person lider av anemi, där de röda blodkropparna i blodet är förstorade, är det sannolikt fråga om brist på vitamin B12 och perniciös anemi.

Ensidig kost

  • Det kan också ligga en helt vardaglig orsak bakom B12-bristen: om man till exempel har svårt för att tugga eller om man inte gillar mjölkprodukter är det inte säkert att man får i sig tillräckligt med B12. B12 finns enbart i animaliska livsmedel, och rikast på B12 är leverrätter, fisk och kött. Undersökningar visar att äldre ofta inte får i sig den näring de behöver. Enligt en undersökning som föreningen Gerontologinen ravitsemus Gery ry låtit utföra understiger till exempel mängden folsyra och protein som äldre får i sig rekommendationerna rejält. Brist på B12 hänger ofta ihop med brist på folsyra.

Diabetiker som tar metformin

  • Även diabetiker bör vara uppmärksamma på sitt B12-intag. Metformin, som används av personer som lider av typ 2-diabetes, försämrar nämligen upptaget av B12 från tarmen. Enligt riktlinjerna för god medicinsk praxis ska de som använder metformin följa sin B12-halt och efter behov ta tillskott med B12. Fördelen med en sugtablett är att B12 upptas redan från slemhinnorna i munnen. Metformin är ett mycket vanligt läkemedel för behandling av typ 2-diabetes.

Minnesproblem, muskelsvaghet och anemi

  • Människan behöver vitamin B12 bland annat för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och de röda och vita blodkropparna utvecklas normalt. Dessutom bidrar B12 och folsyra tillsammans till att skydda hjärnan och det övriga nervsystemet och förbättra effekten av antidepressiva medel.
  • B12-brist kan orsaka minnesproblem, muskelsvaghet, trötthet, anemi, initiativlöshet, depression, känselstörningar i extremiteterna, slemhinnesymptom, håravfall och andnöd. Allvarlig brist kan orsaka bestående symptom. I allvarliga fall avhjälps bristen med B12-injektioner. Om du äter ytterst lite kött, mjölkprodukter och andra animaliska produkter och kroppen inte klarar av att uppta näringsämnen normalt gör du klokt i att ta B12 i tablettform.
  • Eftersom B12-brist kan orsaka varierande symptom kan det löna sig att låta utreda den egna aktiva B12-halten i blodet.

En tablett – lätt och behändigt

  • Om du lider av B12-brist är Bethover-tabletten ett enkelt sätt att säkerställa att du i fortsättningen får i dig tillräckligt av vitaminet. Sugtabletten smakar hallon och innehåller 1 mg B12, eftersom kroppen tar upp endast en bråkdel av det vitamin B12 som finns i kosttillskott. Bethover B12-vitamin är ett cyanokobalamin, en form av B12 som kroppen kan ta upp effektivt. Tabletten är skonsam för tänderna, och en särskild fördel med den är att B12 absorberas redan ur slemhinnan i munnen. Det innebär att kroppen kan ta upp vitaminet trots eventuella upptagningsstörningar i tarmen. Den rekommenderade dosen av Bethover är en tablett per dag.

Nyheter